Lovaskultúra

Ami a tankönyvekből kimaradt

Leckék a lovagláshoz – Széljegyzetek

2015. október 06. 21:18 - Solymosi Bertold

Sallay Sándor lovasleckéi kezdőknek – és haladóknak is – az alapokról

Kedves ló- és lovasbarátok, blogolvasók!

Az a szerencsés megtiszteltetés ért néhányunkat, hogy itt a Kiskunság szívében egy olyan embertől tanulhatunk, aki fél évszázados pályafutása alatt elvégzett egy videokurzust számos esetben éveken át együtt dolgozott olyan legendákkal, mint Hazslinszky-Krull Géza (képünkön), Magyar Imre, Kiss Imre, Hanthy László vagy éppen Mácsánszky Gyula .

hazslinszky_nagykepjpg.jpg

Sallay Sándor édesapja Sallay Bertalan maga is örkénytábori lovaglótanár – az 1936-os berlini olimpiai keret tagja (díjlovaglás) –, így azt a jellegzetesen magyar (lovas)kultúrát, amit Önkénytábor képviselt már egészen kisgyermekként magába szívta, mi több, ebben a kultúrkörben szocializálódott és nevelődött. Ahogyan maga fogalmazott: "Tanítómestereim mind örkénytábori lovaglótanárok voltak (...) Ilyen emberekkel csak egyszer találkozik az ember és akkor vagy tanul tőlük vagy nem. Igyekeztem sokat tanulni tőlük, az egész életemet erre a tudásra építettem fel, ez adott nekem mindig biztonságot." 

Később húsz éven át Németországban a Trakehnen mintaménes vezetője volt és amellett, hogy a német olimpiai keret válogatott lovasait tanította lovagolni és hajtani, plusz három olimpiai bajnok lovat is kiképzett, élete folyamán szakmai barátságot ápolt azzal az Egon von Neindorff-al, aki a XX. század egyik legnagyobb (Nyugat-európai) lovasmesterének számít, és akinek mesterei mások – pl. saját édesapja – mellett Otto Lörke és Alois Podhajsky voltak.

Sallay Sándor von Neindorff többszöri invitálásának eleget téve magasiskolai tanulmányokat is folytatott a mester saját intézetében (Reitinstitute Egon von Neindorff-Stiftung at Karlsruhe), ahol naponta 17 különböző képzettségi szintű lóval dolgoztak reggeltől estig. A kurzus elvégzése után Sallay Sándor tapasztalatait beépítette és alkalmazta a lovak pótló- és campagne-képzésénél is.

Az ő iránymutatásával egy kis csapat vérprofi lókiképző lelkes amatőr intenzív munkába kezdett, ki-ki a saját lovával/lovaival, és igyekszik az alapoktól megismerni azt a jellegzetesen magyar lovaskultúrát, amit sajnos már csak igen kevesen képviselnek és tudnak átadni hitelesen Magyarországon. A sok esetben felületes kvázi ismeretekre épülő "trükklovaglások helyett" – ahogyan maga fogalmazza meg – a ló és lovas korrekt alapkiképzésén alapuló kulturált lovaglást oktatja az örkényi iskola alapján, ami nélkül véleménye szerint nem lehet korrekt módon végezni a későbbi esetleges magasabb szintű feladatokat sem, mint pl.: a díjlovaglás, díjugratás, a military vagy a magasikolai feladatok.

És most jön a lényeg!

Az elkövetkező időszakban a Lovaskultúra blog egy kísérlet színhelye lesz: megpróbáljuk Sallay Sándor lovasleckéinek esszenciális elemeit itt a blogon folyamatosan közzétenni mindenki javára.

Ezeket a szösszeneteket Széljegyzetek címszó alatt fogjátok majd megtalálni. Tudjuk, hogy könyvből nem lehet megtanulni lovagolni, de reméljük, hogy az így megosztott információ sokaknak segít majd eligazodni a hazugságok hálójában "a trükkök birodalmában".

Természetesen minden itt megjelenő szöveget Sallay Sándor előzetesen lektorál!

Hamarosan kezdünk...

Ui.: addig osszátok meg ezt mindnyájan, hogy minél többen láthassák  ;)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaskultura.blog.hu/api/trackback/id/tr767888952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása