Lovaskultúra

Ami a tankönyvekből kimaradt

Széljegyzetek: Az egyenesre igazításról és a kéztartásról – 2. lecke

2015. október 20. 19:00 - Solymosi Bertold

Sallay Sándor lovasleckéi kezdőknek (és haladóknak is) az alapokról

(Ha először olvasod, kezdd itt és itt!)

Második lecke, de még mindig az első óra első negyed órája...

(Előzményposzt itt!)

Egyenesre igazítás: Lépés jármódban lovagolunk. Kezünkkel finoman "fillírozunk" a szárakkal, azaz ujjaink mozgatásával megkeressük azt a gyenge kontaktot a ló szájával, amikor még nem nyúlunk bele a szárba, de már érezzük a zablát és a kontaktust, s ha akarnánk, már bele is tudnánk nyúlni a szárba (folyamatos előrelovaglás* közben).

Mielőtt folytatnánk, néhány szót ejtenünk kell a kéztartásról is. A csukló mindig függőleges, az öklök egymással vízszintben helyezkednek el és a hüvelykujj körme felfelé néz! Ezt azért kell megtanulni, hogy ne legyen merev a csukló. Mert ha merev a csukló (vízszintes csuklónál, amikor a kézhát felfelé néz) merev lesz a kéz és ezáltal merev lesz a könyök és így a váll is.

img_20151018_201741.jpg

(ábra a Lovaglás és Hajtás c. könyvből)

Ekkor folyamatos előrelovaglásssal finoman ráhajtjuk a lovat a zablára*, miközben a kezünk kitart, de nem húz, nem tart vissza (!) és elsietni sem engedjük a lovat.

Mindeközben pl. négyszögben haladunk, a sarkokban kényelmes íveken (esetleges minimális állítással*, melyet nem a kezünk hátrafelé való húzásával, hanem a belső szár befelé-oldalra való vezetésével érünk el – westernesek nyelvén kis kaput nyitunk a belső kezünkkel, miközben a külső szárral kitartva vezetjük a ló vállát. Akkor jó, ha a ló tarkóból enged*, az a ló homlokvonala a függőleges irányába elmozdul és a belső szemet látjuk) és a lovarda hosszú illetve rövid fala mellett haladva folyamatos előrelovaglás közben a belső csizmával, ha szükséges ellent tartunk, hogy a ló válla, fara ne térjen el a patanyomtól. Addig csináljuk, míg a ló a fal mellett egyenletes léptekkel, akadás nélkül* folyamatosan kedvvel* egyenes vonalon nem halad úgy, hogy a ló hátulsó lábai az előttük mozgó lábakkal egyvonalban lépnek, magyarul a hátulsó lábak az azonos oldali elülső lábak mögött vannak. Ekkor a ló és lovas gerinvonala egy síkba esik, a ló csípője, a lovas csípője, a ló és a lovas válla a ló két füle ezzel a síkkal párhuzamos tengelyen helyezkedik el, illetve mozog. (5 perc)

---------------------------------------

A tanítvány megjegyzései:

Hangsúlyozzuk, hogy fentiek egy folyamatból kiragadott pillanatképek! A fiatal ló egyenesre igazítása egy hosszadalmas és következetes munka eredménye.

"A ló egyenesre igazított, ha a vállak mozgási iránya párhuzamos a csípők mozgási irányával. A lovas igyekezzék a ló elejének és hátuljának egymáshoz viszonyított helyes beállítottságát állandóan fenntartani, hogy lova mind az egyenes vonalak lovaglásánál, vonalon egyenes, mind pedig a hosszhajlítással lovagolt gyakorlatok (fordulatok, körívek, oldaljárások) végrehajtásakor, hajlításban egyenes legyen." - Lovaglás és hajtás 1954

*Ezek mindegyikéről a következő posztokban fogunk részletesebben írni.

Lejegyezte: Solymosi Bertold

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaskultura.blog.hu/api/trackback/id/tr87988377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása