Lovaskultúra

Ami a tankönyvekből kimaradt

A ló bizalmának megnyerése – 2.

2015. szeptember 09. 07:18 - Solymosi Bertold

Az elnyomott ló

Az "elnyomott" ló nem örül, amikor a lovasa megérkezik, nem üdvözli pl. nyerítéssel és nem megy lovasa elé, amikor az kisétál érte a legelőre, vagy a padockba. Helyette, mikor lovasa közeledik megpróbál elsétálni, elügetni. Ha a boxban áll, szorosan a fal mellé, vagy a sarokba bújik. Farkát leszorítva a feszülten, magasra tartott fejjel, kitágult orrlukakkal és kikerekedett szemekkel figyel. Rosszabb esetben háttal várja a boxba lépőt, hátha sikerül kitessékelni a hívatlan betolakodót...fel.jpg

Ha mégis sikerül megérinteni, összerezzen, felkapja a fejét, sokszor beejti a hátát, esetleg fülét, farkát leszorítva sunyít.

Az ilyen ló fél. Nehezen kantározható („félti a fejét, ... szemét, ... fülét”), magasra tartva kapkodja a fejét, idegesen csapkod a farkával. Kelletlenül lép hátra, mikor a fogatba vezetik és igazítják. Szerszámozás elől sokszor oldalra kitér. Nem tud egy helyben megállni, sem a fogatban, sem a lovas alatt. Még edzés végén sem, pláne nem egy díjátadón. A lovas keze elől rendszerint kitér, majd szár mögé kerül. Mozgása feszült, idegesen csapkod a farkával. S még ha sikerül is elérni, hogy valamelyest elengedetté váljon munka közben, a munka végén sokszor elmenekül (legelőn, padockban), ellép (boxban, istállóban) a lovastól. Más esetekben annyira megbénítja a vezetőtől való félelme, hogy csak akkor enged ki igazán, ha az már távozott. Az ilyen lovak a kikötéskor leeresztett fejjel és füllel, látszólag bágyadtan, valójában letargikusan várják, hogy végre újra maguk maradjanak.

Az ő lovasuk/hajtójuk gyakran elveszti türelmét és válogatott anyázások közepette magyarázza a lónak a tennivalót, mintha szerencsétlen pára értene emberi nyelven.

Rosszabb esetben nézői is akadnak a tevékenységnek és olyankor hosszas, a ló pszichéjét és minden rossz élményét is feltáró monológokba kezd a lovas, magyarázván a köréje seregletteknek a bizonyítványát.

Az ilyen ember sajnos ettől még lehet eredményes hajtó, vagy lovas, de egy biztos: nem lovasember.

folyt. köv.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaskultura.blog.hu/api/trackback/id/tr317770520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bajbars 2015.09.09. 10:35:35

Az én meglátásom az, hogy a ló amikor a legelőn "elmenekül" lovasa elől, nem minden esetben a lovas ellen irányul. Egyszerű a képlet, tudja, hogy munka következik, azaz le mechanizálta az embert, amit ugye minden áron el kell kerüljünk. Az én lovam is megjátssza azt néha, hogy mikor a legelőre megyek érte, elüget pár métert..

A lónak a ménes a családja, a barátai. Szerintem egy nagyos magas szintű kapcsolat az amikor a ló a biztonságot adó ménesből kiválik, és a kétlábú felé indul.. Természetesen ennek komoly etológiai alapjai is vannak.

Solymosi Bertold 2015.09.09. 11:03:08

@Paszi:

Kedves Paszi!

Úgy igaz, ahogyan leírtad. Én sem azt állítottam, hogy csak az esetben menekül a kontakt elől, ha "el van nyomva", de az biztos, hogy ha "el van nyomva", akkor elmenekül :)

Amit leírtál és is többször tapasztaltam: van, amikor a lónak, nincs kedve dolgozni, mert meleg van, vagy mert hideg, vagy mert esik az eső, vagy mert olyan napja van. :)
Hiszen érző lények, nem pedig gépek.
süti beállítások módosítása