Lovaskultúra

Ami a tankönyvekből kimaradt

A ló bizalmának megnyerése – 1.

2015. szeptember 07. 13:18 - Solymosi Bertold

A társas lény

Lehet lovagolni és hajtani is anélkül, hogy elnyernénk a ló bizalmát. Akaratunkat ugyanis sokféleképpen rá tudjuk kényszeríteni a körülöttünk lévőkre, akik a legtöbb esetben meg is teszik mindazt, amit mi akarunk – legtöbbször félelemből.

grima_and_eowyn_two_towers.png

Ez a félelem, lehet, hogy meg sem fogalmazódik bennük, de egy idő elteltével minden mozdulatukat, minden döntésüket áthatja. Olyan ez mint, amikor a deviáns viselkedés jelei mutatkoznak egy párkapcsolatban (pl. az egyik fél alkoholizmusa, vagy időnkénti indokolatlannak tűnő agresszív kitörései), ám amikor megkérdezzük, nem tudják megnevezni az okokat, segítséget pedig nem hajlandók elfogadni, mert szerintük mindketten egészségesek, normálisak. A családon belüli erőszaknak semmi jele, meg sem fogalmazódik a felekben, pedig, ha mélyebb rétegeiben vizsgáljuk a kapcsolatot sokszor fény derül arra, hogy az egyik fél olyannyira domináns, hogy akarata az idő elteltével teljesen eluralkodott a kapcsolaton, olyannyira, hogy már a másik fél döntéseit is alapvetően befolyásolja. Miközben erőszaknak látszólag semmi jele. Ez főként a társfüggő embereknél fordul elő.

A ló pedig társas lény, ahogyan mi emberek is azok vagyunk. A ló a ménesben érzi a legjobban magát, még ha a ménesben nem is az alfa szerepét tölti be, mint ahogy akkor is, ha a ménes csak kéttagú. Kis túlzással így azt is mondhatjuk, hogy a ló társfüggő.

Az ilyen kapcsolatban élő lovak munkára foghatók, egykedvűen és alázatosan teljesítők, és gyorsan elhasználódók. Rendszerint azért, mert az ilyen kapcsolatban élő lovak "párja" vak a problémákra, hiszen magát a kapcsolatot is problémamentesnek tekinti és látja. (Még nagyobb a baj, amikor nem csak látja, hanem láttatja is, okoskodva magyarázva, s a lovasműveltségben tudatlan kezdőket megfertőzve egy könnyű, ám helytelen útra vezeti.) Az ilyen lovas/hajtó nem érti a ló mozdulatai által küldött jeleket. Nem tud kommunikálni a lóval, mert valójában sem a lovát, sem a lovat, mint élőlényt nem ismeri. Csak hiszi azt, hogy az általa parancsolt feladatok végrehajtása mögött együttműködés van, pedig sok esetben csak kialakult reflex.

folyt.köv.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaskultura.blog.hu/api/trackback/id/tr237767280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása